Prezentirane kreditne linije Razvojne banke FBiH
19 Srp 2017

Prezentirane kreditne linije Razvojne banke FBiH

Jedan od ciljeva poslovanja Razvojne banke Federacije BiH jeste poticati sistemski, održiv i ravnomjeran gospodarski i društveni razvoj Federacije, rekao je Dalibor Milinković, izvršni direktor za projekte i razvitak Razvojne banke FBiH koji je sinoć u Ljubuškom prezentirao povoljne kredite za poduzetnike.

On je objasnio kako Razvojna banka trenutno ima dosta novca na raspolaganju, te da su zato došli i u Ljubuški kako bi gospodarstvenicima prezentirali 10-tak kreditnih linija koje se trenutačno nude.

Predstavio je kreditne linije za mala gospodarstva, za poljoprivrednike, startupove, te je navodio konkretne primjere u kojima su krediti Razvojne banke pomogli tvrtkama da naprave uspjeh.

Tako je predstavljajući kreditnu liniju namijenjenu izvoznicima, naveo kako je upravo ta linija podigla na noge tvornicu namjenske industrije Igman Konjic.

Za kreditne linije namijenjene poljoprivrednicima, naveo je kako smatra da mogu puno pomoći upravo na području Hercegovine.

Objašnjavao je kako su u banci gledali izaći ususret poljoprivrednicima s odgodom plaćanja (grace periodom) pa su tako odgode plaćanja prilagođene kulturama - za kulture kojima treba duže vremena da počnu davati plodove, daju se duži grace periodi.

Najavio je sinoć i kako bi Razvojna banka uskoro mogla unaprijediti svoje kreditne linije za održavanje zaposlenosti i za pomoć pri upošljavanju, odnosno povećati limite i smanjiti kamate za ove namjene.

Međutim, za to trebaju odgovor Federalnog zavoda za zapošljavanje kojem su već poslali prijedloge.

 "Još nemamo odgovor od Zavoda za zapošljavanje, a svi vapimo kako je nezaposlenost velika. Smatramo ako bi povećali limite i smanjili kamatne stope da bi ostvarili to da se sutra nitko neće naći na ulici bez posla, ali i da ljudi nađu posao", rekao je Milinković tijekom prezentacije, te je izrazio nadu kako će u narednim danima i to biti dogovoreno, što bi značilo da će ljubuški, ali i svi drugi poduzetnici, uskoro imati priliku uzeti još povoljnije i veće iznose kredita na ime novoupošljavanja, ali i na osnovu već uposlenih radnika.


Osvrnuo se i na proces izdavanja kredita, gdje je dodao kako nastoje maksimalno poboljšati usluge.

Nakon toga se upustio u dijalog sa gostima koji su imali nekoliko pitanja.

Predstavljanje Kreditnih linija koje nudi Razvojna banka Federacije BiH organizirali su Općina Ljubuški i JU Razvojna agencija ŽZH - HERAG, te se Milinković posebno zahvalio načelniku općine Nevenku Barbariću, voditelju HERAG-a Ivanu Jelčiću, kao i ministru financija ZHŽ-a Toniju Kraljeviću na pozivu i gostoprimstvu.

  • Ispis
  • Pošalji e-mail
Blidinjska 1, (poštanski pretinac 66)
Posušje, 88240, BiH
info@herag.ba 
Tel:+38739/681-631 
Fax:+38739/681-631