Predstavljanje projekta Connecting Separated Predstavljanje projekta Connecting Separated
01 Lip 2015

Predstavljanje projekta Connecting Separated

26. svibnja 2015. godine u Solinu, u gradskoj upravi je održan kick – off sastanak i press konferencija/predstavljanje projekta prekogranične suradnje “Connecting Separated” (Povezivanje razdvojenog) kojemu je cilj razvijati turističku ponudu na povijesnoj ruti rimske ceste koja je povezivala Salonu, rimski vojni logor Bigeste u Ljubuškom te je završavala u Naroni, odnosno Vidu.

Projekt je započeo 1. svibnja, traje dvije godine i provodi se u sklopu programa prekogranične suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a ukupno je vrijedan 455.737,53 eura, od čega 82,83 posto financira Europska unija.
Nositelji projekta su Grad Solin i Općina Ljubuški, a partneri Javna ustanova Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke - HERAG te Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.
 Osim razvijanja turističke ponude i stavljanja u funkciju sada zapuštenog lokaliteta Bigeste, drago nam je da smo u Solinu dobili ne samo partnere, nego i istinske prijatelje – poručio je Mario Bajto, voditelj projekta iz Općine Ljubuški.
A da će ovo biti samo jedan u nizu uspješnih zajedničkih projekata između dviju jedinica lokalne samouprave i početak plodonosne suradnje, vjeruje i solinski dogradonačelnik Dalibor Ninčević, koji je također pozdravio sve nazočne goste.
O važnosti i ulozi programa prekogranične suradnje, na temelju dosad provedenog i mogućnosti koje se otvaraju u novom programskom razdoblju od 2014. do 2020., govorila je Gorana Baničević, koordinatorica projekta RERA S.D.
 Mapiranje kulturne i prirodne baštine, gastronomske ponude i događanja duž navedene rute korak je prema razvijanju zajedničke turističke ponude prekograničnog područja Hrvatske i BiH, koja uporište pronalazi u kulturnoj i prirodnoj baštini.
Nadam se da će to, osim gradova, mjesta i njihovih turističkih zajednica, prepoznati brojne udruge i građani, da će i oni u svemu tome naći interes, jer u svakom je projektu važno da on zaživi sa stanovništvom – poručila je Antonija Eremut, voditeljica projekta u ime Grada Solina, te je nazočne upoznala s detaljnijim planovima.

Nakon predstavljanja projekta održan je i sastanak projektnih partnera na kojem je službeno formiran projektni tim, te je izabran nadzorni odbor projekta Connecting Separated.

  • Ispis
  • Pošalji e-mail
Blidinjska 1, (poštanski pretinac 66)
Posušje, 88240, BiH
info@herag.ba 
Tel:+38739/681-631 
Fax:+38739/681-631