Logo
Ispiši ovu stranicu

"Projekt Kamen" - Održana praktična radionica u Širokom Brijegu

"Projekt Kamen" - Održana praktična radionica u Širokom Brijegu "Projekt Kamen" - Održana praktična radionica u Širokom Brijegu

U okviru provedbe projekta “KAMEN” koji se financira iz IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina,a kojeg implementira RA HERAG, u subotu 20. kolovoza 2011 godine, u 11:00h u partnerstvu Društva za zaštitu okoliša i kulturno povijesnog nasljeđa EKO ZH i JU Razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke HERAG, održana je jednodnevna radionica o korištenju tehnika tradicionalne obrade kamena u obnovi objekata od značaja za kulturnu baštinu na programskom području Hercegovine i Dalmacije.

Da podsjetimo, projekt “KAMEN” ukupne vrijednosti cca. 570.000,00 EUR-a ima za cilj unaprijeđenje poduzetništva u sektoru obrade i eksploatacije kamena u prekograničnom području Hercegovine i Dalmacije s jakim naglaskom na ručnu obradu kamena-klesanje.Projekt je u šestom mjesecu implementacije i ovo je jedna u nizu radionica koje će se provesti tijekom 20 mjeseci koliko je i vrijeme trajanja projekta.

Radionica se održavala na lokaciji “MLINICE NA IZVORU BORAK”- Široki Brijeg, čiji je cilj bio upoznati polaznike s osnovama pripreme i obrade kamena, i dobrim praksama u obnovi objekata tradicionalne arhitekture s naglaskom na tehnike klesanja i obrade kamena.

Tijekom cijelog dana vrsni Širokobriješki majstori-klesari obavljali su klesarske radove na kamenu kojeg su ugrađivali na licu mjesta u izgradnju česme, pri čemu su prikazali tehnike obrade kamena (priprema klesanaca), način ugradnje, priprema veziva i fugiranje, klesanje rubnih kamena (vaca)…

Podsjetimo da je ovo nastavak aktivnosti koje udruga EKO ZH već duže vrijeme poduzima na obnovi starih mlinica i uređenju okoliša na vrelu Borak kao jednom prirodnom biseru koji je nepravedno zapušten i devastiran. Kroz uspostavljeno partnerstvo RA HERAG i ove nevladine udruge, a kroz projekt “KAMEN” ovaj prostor je dobio jedan javni objekt (česmu) koja trajno ostaje na korištenje Širokobriježanima.

dsci0075x500x375.jpg dsci0128x500x375.jpg dsci0131x500x375.jpg

dsci0183x500x375.jpg dsci0199x500x375.jpg

Sva prava zadržana. JU Razvojna agencija ŽZH - HERAG