Logo
Ispiši ovu stranicu

Održana VI. praktična radionica projekta "RoofOfRock"

Održana VI. praktična radionica projekta "RoofOfRock" Održana VI. praktična radionica projekta "RoofOfRock"

Dana 20.09.2014 godine u organizaciji društva EKO-ZH i Razvojne agencije ŽZH-HERAG, na izvoru rijeke Lištice - Vrelu Borak, održana je VI. praktična radionica u sklopu projekta "RoofOfRock". Na radionici je pločastim vapnencom popločan i uređen prilaz mlinici staroj preko 100 godina.


Sama radionica je otpočela u 8:00 sati, gdje su majstori zorno prikazali tehniku postavljanja kamenih ploča, kao i tehniku fugiranja istih. Mnogi posjetitelji su mogli od majstora prikupiti važna saznanja o ovom iznimno rijetkom zanatu u Hercegovini.
U 12:00 se održao službeni dio u kojem se ispred društva EKO-ZH prisutnima obratio zamjenik predsjednika Vjekoslav Draškić, ispred agencije HERAG okupljenima na dolasku se zahvalio direktor Ivan Jelčić i rekao nešto više o suradnji sa društvom EKO-ZH.
Održano je i iznimno zanimljivo predavanje gospodina radoslava Dodiga na temu "Primjena i ugradnja pločastog vapnenca u podove i zidove u Hercegovini"
Po završetku službenog obraćanja, članovi HKUD "Brda" iz Izbična su izveli splet kola zapadne Hercegovine i na taj način podsjetili na vremena kada su takvi prizori bili uobičajeni na ovom mjestugdje se cijeli širokobriješki kraj opskrbljivao žitom.
Nakon pauze slijedio je nastavak radova na popločavanju prilaza mlinici, kao i same mlinice.

L1020165.jpg L1020223.jpg L1030157.jpg

Sva prava zadržana. JU Razvojna agencija ŽZH - HERAG