Logo
Ispiši ovu stranicu

Roof of rock

Roof of rock Roof of rock

Geološki institut je u listopadu 2012. godine kao vodeći partner počeo s izvođenjem projekta RoofOfRock - Limestone as the common denominator of natural and cultural heritage along the karstified part of the Adriatic coast i prevedenog imena Vapnenac kao zajednički nazivnik prirodne i kulturne baštine duž krške obale Jadranskog mora. 

Projekt je bio odabran za sufinanciranje u okviru 2. poziva jadranskog prekograničnog programa IPA 2007-2013. Projekt udružuje 10 partnera iz 4 države. Projekt će se izvoditi do 30.09.2015.

Korištenje pločastog vapnenca kao tradicionalnog građevinskog materijala očuvalo se do današnjih dana i daje poseban pečat jadranskoj obali. 

To je jasan pokazatelj da nedostaju jasne smjernice na području prostornog uređenja, urbanizma, građevine te očuvanja prirodne i kulturne baštine za održivo iskorištavanje i korištenje tog kamena kao građevinskog materijala, za njegovo očuvanje sa stajališta prirodne vrijednosti te očuvanje objekata i materijala kao kulturne baštine. 

Posljedice su neodgovarajuće iskorištavanje građevinskog kamena i time oštećivanje ili čak uništavanje kako nalazišta tako i karakterističnih kamenih arhitektonskih elemenata objekata. 

Cilj projekta RoofOfRock je uspostaviti zajedničku platformu za održivo iskorištavanje, zaštitu i promociju pločastog vapnenca, te kreiranje uporabnih smjernica za održivo upravljanje pločastim vapnencem kao zajedničkom prirodnom i kulturnom vrijednosti na cjelokupnom projektnom prostoru.

U projektu RoofOfRock aktivno amo bili uključeni u sve faze implementacije projekta kroz preuzimanje obveza iz radnih paketa.

Uz zajedničke napore u projketu RoofOfRock imali smo aktivnu suradnju u provedbi radnih paketa 3, 4, 5, 6 i 7 na projektnom području Bosne i Hercegovine, u suradnji sa određenim vanjskim stručnjacima (restaurator i konzervator, pravnik i geolog)

Nadamo se da ćemo uspostaviti nova dugoročna prijateljstva sa svim projektnim partnerima.

Javna ustanova Razvojna agencija županije Zapadnohercegovačke
Bosna i Hercegovina

www.herag.ba

Ivan Jelčić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sva prava zadržana. JU Razvojna agencija ŽZH - HERAG