Novosti

Održana edukacijska radionica/trening za pružatelje turističkih usluga iz Bosne i Hercegovine te Crne Gore na temu „Kreiranje doživljaja i iskustava kulture kroz turizam na primjeru tematskog proizvoda „Putevi povijesti: Austrougarske tvrđave“.

U okviru prekograničnog projekta „Od srednjovjekovnih tvrđava u Hercegovini do austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori (FORT-NET)“, financiranog od strane Europske unije, od 2. do 4.06.2021. godine u Herceg Novom se održala edukaciska radionica/trening za pružatelje turističkih usluga iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, na temu „Kreiranje doživljaja i iskustava kulture kroz turizam na primjeru tematskog proizvoda „Putevi povijesti: Austrougarske tvrđave“.

Radionica, koju je organizirao Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Podgorice (CG), namijenjena je za planinarske i gradske vodiče, turističke agencije i lokalne turističke organizacije iz Boke i Hercegovine. Sudionici radionice su se upoznali sa najnovijim trendovima u kreiranju kulturno-turističkih tura i tehnikama interpretativnog vođenja, u cilju poboljšanja kvaliteta doživljaja i iskustava destinacije.

U toku radionice, prezentirao se jedan od rezultata projekta, budući kulturno turistički proizvod „Putevi povijesti: Austrougarske tvrđave“, koji bi do kraja rujna 2021. godine turističkom tržištu trebali predati crnogorski partneri projekta, CSTI Montenegro i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore. Ovim proizvodom će prema potrebama suvremenih turista biti interpretirana europska kulturna i vojna baština, dijelovi obranbenog sustava pogranične tvrđave pored nekadašnje južne austrougarske granice sa Kraljevinom Crnom Gorom u Boki i Trebinju.

Ovaj proizvod je namjenjen domaćim i inozemnim posjetiteljima, zaljubljenicima vojnih tema i povijesti, rekreativcima u prirodi. Za njih je do sada formirano tri od ukupno pet tematskih turističkih puteva sa interpretacionim tablama i turističkom signalizacijom u Boki i Trebinju. Nositelj projekta Grad Ljubuški u partnerstvu sa JU Razvojnom agencijom ŽZH-HERAG na sličan način valorizuju hercegovačko srednjevjekovno civilno i vojno graditeljsko nasljeđe. Vidiljivost zajedničkog proizvoda marketinški će biti ojačana zajedničkom turističkom brošurom, web sajtom i mobilnom aplikacijom. Izvedeni su manji konzervatorsko-restauratorski radovi na Starom gradu Ljubuški koji uključuju zidanje nedostajućih zidova i prsobrana, injektiranje i ojačavanje zidova, te radove na dersovanju.

Projekat „Od srednjovjekovnih tvrđava u Hercegovini do austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori (FORT-NET)“ se provodi u okviru prekograničnog programa Bosna i Hercegovina - Crna Gora, u okviru EU instrumenta pred-pristupne pomoći IPA. Projekat je počeo sa implementacijom 2019. godine i realizira se tokom 24 mjeseca.  Ukupna vrijednost projekta je 470.079,65 EUR.

Projekat provodi Grad Ljubuški, u partnerstvu sa Javnom ustanovom razvojne agencije županije Zapadnohercegovačke (HERAG), Centrom za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Crne Gore i Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore (NTOCG).

 

 

 210605 Drugi dan treninga

eu1 l“Ova web stranica izrađena je uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove web stranice je isključiva odgovornost JU Razvojne agencije ŽZH - HERAG te ni na koji način se ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.”

Acrobat Document gizzz

Kontakt

Blidinjska 1, (poštanski pretinac 66)
Posušje
88240

BiH

E-mail: info@herag.ba
Telefon: +38739/681-631
Fax: +38739/681-631