Novosti

Održana završna konferencija projekta “FORT-NET – Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori”

Završna konferencija projekta „FORT-NET – Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori”, financiranog od strane Europske unije, održana je u utorak, 28. rujna 2021. godine u Ljubuškom.

Projektom su poboljšani uvjeti za stvaranje održive turističke ponude koja se temelji na kulturnoj baštini smještenoj na periferiji urbanih središta i u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Kroz predviđene projektne aktivnosti, kao što su: mapiranje i tumačenje turističke ponude, izrada studijske dokumentacije za identifikaciju ključnih staza, uređenje pristupnih staza, arheološka istraživanja, konzervatorsko-restauratorski radovi, edukacijske aktivnosti itd, poboljšana je kvaliteta i raznolikost turističke ponude temeljene na kulturnoj baštini.

Vidljivost zajedničkog proizvoda kojima će upravljati lokalne turističke organizacije Boke i Hercegovine marketinški su ojačane zajedničkom turističkom brošurom, web stranicom i mobilnom aplikacijom.

– Provedbom projekta „FORT NET“ promovirane su i uređene vrijedne srednjovjekovne utvrde u Bosni i Hercegovini i austrougarske utvrde u Crnoj Gori. U svrhu promocije projekta i cjelokupne turističke ponude temeljene na kulturnoj baštini prekograničnog područja izrađeni su alati koji će doprinijeti boljem informiranju turista. Realizacija ovog projekta omogućila je daljnje razvijanje lokaliteta u svrhu konačne valorizacije – istaknuo je Vedran Markotić, gradonačelnik Ljubuškog.

Radoslav Luburić, ravnatelj JU Razvojne agencije ŽZH-HERAG istakao je zadovoljstvo projektom, te je kazao da je ovaj projekt početak svih onih budućih projekata koji se tiču kulturne baštine i cjelokupne turističke ponude na istoj. Također se zahvalio projektnim parterima iz Crne Gore na suradnji kroz implementaciju projekta i naglasio da se nada nekoj budućoj suradnji.

Tijekom provedbe projekta kulturna i prirodna baština su sustavno popisane, a nova turistička ponuda kreirana i promovirana. Također, unaprijeđena je prekogranične suradnje među nositeljima aktivnosti ove regije i podignuta svijest lokalnog stanovništva o značaju svestrane prekogranične razmjene.

Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 470.000 eura, od čega Europska unija financira oko 400.000 eura. Implementacija projekta službeno je započela 1. listopada 2019. godine, a provedba traje 24 mjeseca. Projekt su implementirali Grad Ljubuški kao nositelj projekta, Javna Ustanova Razvojna agencija ŽZH – HERAG, Centar za inicijative iz područja održivog turizma (CSTI) i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO).

 

eu1 l“Ova web stranica izrađena je uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove web stranice je isključiva odgovornost JU Razvojne agencije ŽZH - HERAG te ni na koji način se ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.”

Acrobat Document gizzz

Kontakt

Blidinjska 1, (poštanski pretinac 66)
Posušje
88240

BiH

E-mail: info@herag.ba
Telefon: +38739/681-631
Fax: +38739/681-631